Meer met beleggen

8,7
276 reviews
Voor elke
type belegger
Ook met een
klein bedrag
De eerste stap
naar rendement

Beleggingen spreiden

Mede mogelijk gemaakt door:
Elise van Beek | 10/03/2022

4 tips bij het spreiden van je beleggingen

Wanneer je ervoor kiest om te beleggen is het niet aan te raden al je geld op één winnend  paard in te zetten. Het is juist verstandig om je beleggingen te spreiden. Door diverse soorten beleggingen toe te voegen aan je portefeuille verlaag je namelijk de mogelijke risico’s van beleggen.

Waarom zou je spreiden?

Een kans op hoog rendement gaat doorgaans gepaard met een hoog risico. Wanneer je in diverse beleggingen investeert, verlaag je het risico om grote bedragen te verliezen. Door een diverse portefeuille te creëren kun je een goede verhouding maken tussen rendement en risico. Dit resulteert in een lager risico met toch hetzelfde haalbare rendement.

Wanneer je kiest voor spreiden, wordt je beleggersportefeuille als het ware veiliger. Zo zul je minder last hebben van pieken en dalen in de totaal geïnvesteerde waarde van je portefeuille. Je loopt dus minder risico om grote bedragen te verliezen.

1. Kies voor verschillende categorieën.

Het is raadzaam je portefeuille te vullen met verschillende beleggingscategorieën. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor zowel aandelen als vastgoedobligaties. De verschillende categorieën reageren namelijk ieder afzonderlijk op bepaalde gebeurtenissen.

Stel je eens voor dat de vastgoedmarkt wat inzakt en je vastgoedobligaties minder waard worden. Dit is voor beleggers in aandelen vaak een prettig moment. Wanneer obligaties minder waard worden, worden aandelen interessanter voor beleggers. Hierdoor zal de aandelenkoers stijgen.

De waardevermindering op obligaties wordt dus opgevangen door de winst die je zult maken op aandelen. Doordat je hebt gekozen voor spreiding in je portefeuille zal deze dus minder gevoelig worden voor de wisselingen in de markt.

2. Verschillende sectoren

Naast het spreiden over verschillende categorieën is het ook belangrijk te spreiden over verschillende sectoren. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor de gezondheidszorg, technologie, farmaceutisch, vastgoed of financiële sector. Dit doe je om te voorkomen, dat wanneer het met één sector niet goed gaat, je vermogen niet direct in elkaar stort. Kies je voor verschillende sectoren, dan is het risico van verlies op je portefeuille minder groot.

3. Verschillende regio’s

Beleg je in producten of industrieën die afkomstig zijn uit één land, dan is je portefeuille afhankelijk van de economie van dat ene land. Wanneer je je vermogen verspreid over meerdere regio’s dan zal ook economie minder van invloed zijn.

4. Verspreid tijd

Je kunt er ook voor kiezen om je beleggingen te spreiden over een langere periode. Voor de meeste mensen is het instapmoment de grootste drempel om te beginnen met beleggen. Want wanneer kies je nou het juiste moment? Begin je bijvoorbeeld net wanneer de koersen aan het dalen zijn dan heeft dat op korte termijn invloed op je behaalde rendement. Wanneer je dit over een langere termijn uitsmeert zie je dat het instapmoment maar weinig van invloed is. Dit omdat je maandelijks een vast bedrag inlegt, zo wordt je aankoopprijs uiteindelijk gemiddeld.