Meer met beleggen

8,7
276 reviews
Voor elke
type belegger
Ook met een
klein bedrag
De eerste stap
naar rendement

De risico's van beleggen

Mede mogelijk gemaakt door:
Elise van Beek | 01/10/2021

Beleggen voor je pensioen

Velen zouden graag eerder met pensioen gaan dan wanneer zij de AOW-leeftijd hebben bereikt. Normaal gesproken ontvang je vanaf die leeftijd AOW en het pensioen dat je zelf opgebouwd hebt. Wanneer je eerder met pensioen gaat betekent dit dus dat je de periode tot en met je AOW leeftijd moet zien door te komen. Gedurende die periode ontvang je namelijk geen inkomsten. Door zelf vermogen op te bouwen kun je eerder stoppen met werken, of je pensioen naar voren halen.

Waarom zou je eerder met pensioen gaan?

 

Eerder stoppen met werken om te kunnen genieten van je oude dag is iets waar velen van dromen. Door de vrijheid die je krijgt wanneer je met pensioen bent kun je (nog) meer van je dagelijkse leven genieten. Daarnaast kunnen er ook zaken die minder voor de hand liggend zijn een reden zijn om eerder te stoppen met werken. Misschien heb je een heel fysiek beroep of ben je al op zeer jonge leeftijd begonnen met werken.

Daarnaast speelt voor velen leeftijd een grote rol. De gemiddelde man wordt ongeveer 81 jaar en de gemiddelde vrouw 84. Wanneer je dus tot je 70e door werkt heb je nog maar ongeveer 11 jaar te gaan. Om deze reden is het zeker niet vreemd dat mensen eerder met pensioen zouden willen gaan.

Hoe kun je sneller met pensioen?

Zelf vermogen opbouwen biedt een hoop vrijheid. Daarnaast kun je ook je hypotheek volledig aflossen of de overwaarde van je huis gebruiken. Een optie waar velen voor gaan is het vervroegd in laten gaan van hun pensioen of lijfrente. Wanneer je dit doet hoef je niet te wachten tot je de AOW-leeftijd hebt bereikt. Echter, het vervroegd in laten gaan van je pensioen heeft grote gevolgen voor je inkomsten. Wanneer je dit doet betaal je als het ware een soort boete, hierdoor zul je kwa inkomsten lager uitkomen.

Hoeveel geld heb je nodig?

Belangrijk is om in kaart te brengen hoeveel geld je jaarlijks nodig hebt. Je kunt hiervoor je huidige inkomsten als uitgangspunt gebruiken. Stel dat je nu €3.000,- maandelijks verdient, dan kom je uit op zo’n €36.000,- op jaarbasis. Wanneer je met pensioen gaat zijn je vaste lasten hoogstwaarschijnlijk een stuk lager. Je hypotheek is afgelost en je kinderen zijn de deur uit. Gemiddeld gezien is 75% van de huidige inkomsten nodig. Dat zou in dit geval dus uitkomen op €27.000,-

Wil je 6 jaar eerder stoppen met werken? Dan heb je dus 6x €27.000,- nodig wat uitkomt op €162.00,-

Daarnaast speelt voor velen leeftijd een grote rol. De gemiddelde man wordt ongeveer 81 jaar en de gemiddelde vrouw 84. Wanneer je dus tot je 70e door werkt heb je nog maar ongeveer 11 jaar te gaan. Om deze reden is het zeker niet vreemd dat mensen eerder met pensioen zouden willen gaan.

Hoe bouw je dit vermogen op?

Er zijn 3 manieren die het meest gebruikt worden om vermogen op te kunnen bouwen; sparen, beleggen en lijfrente. Sparen is de meest veilige manier om vermogen op te kunnen bouwen. Je bent tot €100.000,- beschermd door het depositogarantiestelsel. Je kunt ieder moment bij je geld. Echter, door de enorm lage rentes levert sparen voor later weinig op. Daarnaast word je spaargeld door inflatie telkens een stuk minder waard.

Beleggen is de optie met het meeste verwachte rendement. Uiteraard brengt dit ook de nodige risico’s met zich mee. Wanneer je een lange beleggingshorizon hebt zijn deze risico’s prima te accepteren. Je hebt immers genoeg tijd om alles nog goed te maken.

Stel dat je voor je pensioen €150.000,- op wilt bouwen gedurende een periode van 30 jaar. Wanneer je gaat sparen tegen een rente van 0.5% zul je maandelijks €385,- in moeten leggen. Bij beleggen is dit een stuk minder. Uitgaand van een realistisch rendement van 5% hoef je maar €180 in te leggen. Dat scheelt dus €200 per maand, gedurende 30 jaar!

Over ons

In tijden waar sparen nauwelijks tot geen rendement oplevert, neemt de vraag naar informatie over de verschillende vormen van beleggen drastisch toe. Bij Meermetbeleggen kunnen we ons voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer kan zien. Wij hebben daarom een selectie gemaakt van verschillende type beleggingsproducten die kunnen dienen als een alternatief om meer uit je vermogen te halen. Vraag m.b.v. één simpele klik informatie aan over de producten die jou aanspreken. Zo kan je eenvoudig alle producten zelf vergelijken en de producten kiezen waar jij meer rendement mee wilt behalen.