Meer met beleggen

8,7
276 reviews
Voor elke
type belegger
Ook met een
klein bedrag
De eerste stap
naar rendement

Slecht beleggen

Elise van Beek | 23/05/2022 | Advertorial

De 4 beste manieren om een waardeloze belegger te worden

Het stellen van doelen wanneer je gaat beleggen zul je overal teruglezen. Maar, hoe bereik je deze doelen? Soms zijn zaken net wat minder duidelijk dan ze vooraf lijken. Iets wat in ieder geval goed is om te weten, zijn de dingen die je vooral níet moet doen.

Wanneer je op de hoogte bent van wat je niet moet doen, kun je er vanuit gaan dat het tegenovergestelde dan juist wél het beste is om te doen. Wij voorzien je hieronder van de allerbeste tips om te voorkomen dat jij een hoop geld zult gaan verliezen op de beurs.

1. Naar de kosten kijken

Wanneer je denkt dat aandelenfondsen, brokers en EFT’s geen geld kosten dan heb je het mis. Houd je geen rekening met deze kosten? Dan zul je een hoop rendement mislopen. Is de beheersvergoeding van een EFT bijvoorbeeld 0,5%? Dan zal jouw inleg van €10.000,-, wanneer het jaarlijkse beursrendement op 5% staat na 20 jaar, groeien naar €24.000,-. Wanneer de kosten 1% zijn, zal je eindbedrag “slechts” uitkomen op €22.000,-.

2. Niet enkel kopen op het laagtepunt en verkopen op het toppunt

Je wacht telkens met instappen als je zeker bent dat het dieptepunt is bereikt en verkoopt wanneer het de absolute top is. Vervolgens pas je jouw portefeuille tussendoor constant aan wanneer je zicht hebt op de vraag, aanbod en economie en door hebt hoe het beleggerssentiment zich gaat vormen in de nabije toekomst. Het klinkt zo simpel, maar niets is echter minder waar.

Wanneer je op deze wijze probeert de beleggen zul je (bijna) gegarandeerd zijn van verlies.

  • De top en bodem zijn voor niemand vooraf te bepalen. Niemand weet waar deze zich precies bevinden. Daarnaast moet je twee maal goed “gokken” om een maximale winst te kunnen behalen.
  • Heb je de bodem op slechts 2 dagen gemist? Dan ben je vaak ook te laat voor de grootste stijgingen.
  • Ook oorzaken die je gemakkelijk aan ziet komen (denk aan COVID-19 bijvoorbeeld) zijn lastig te voorspellen. Wanneer ze invloed gaan hebben, hoeveel invloed dit zal zijn en wie hiervan kunnen gaan profiteren is niet vooraf te bepalen.

Beleggen bij de beste vermogensbeheerder van Nederland?

Axento is door IEX Gouden Stier verkozen tot Beste online vermogensbeheerder van Nederland 2020. Benieuwd of Axento ook iets voor jou kan betekenen? Vraag dan geheel gratis en vrijblijvend een brochure aan. 

3. Baseer je beslissingen altijd op het verleden

Velen institutionele beleggers werken volgens deze strategie: ontdoe jezelf van de fondsmanager met het minste resultaat en omring je met mensen die de jaren ervoor veel winst hebben behaald.

Echter zeggen resultaten die in het verleden zijn behaald niet veel over de resultaten die in de toekomst behaald gaan worden. Wanneer de olieprijzen nu hoog zijn wil het niet zeggen dat beleggen in een oliemaatschappij altijd een goede belegging zal zijn. Er zijn meerdere factoren die een rol spelen.

Wanneer je dus geen geld wilt verliezen, kun je je beleggingen het beste spreiden en verschillende factoren in acht nemen.

4. Beleggen is alleen voor de korte termijn

De beurs heeft over de afgelopen 150 jaar meermaals de inflatie verslagen. Wil je een slechte belegger worden? Blijf dan vooral niet stilzitten. Wanneer je zoveel mogelijk rendement wilt behalen, kun je het dagelijks inspelen op economische ontwikkelingen beter loslaten en ook focussen op de lange termijn.