Meer met beleggen

8,7
276 reviews
Voor elke
type belegger
Ook met een
klein bedrag
De eerste stap
naar rendement

Inflatie

Elise van Beek | 16/05/2022 | Advertorial

Hoe beleg je als de prijzen wereldwijd enorm stijgen?

Van energierekeningen tot benzine, van boodschappen tot een biertje op het terras: de prijzen zijn wereldwijd enorm aan het stijgen. De economie en beurzen worden hierdoor flink geraakt. Stagflatie dreigt, en dit maakt het lastig voor bedrijven een goed dividend te behalen.

Een verdubbeling van de prijs

Het Miami River Cafe is dé plek om de beste taco’s van Florida te kunnen eten. De prijs voor een taco? Al jaren lang slechts $1 per stuk. In februari van het jaar 2021 kwam hier voor het eerst verandering in. Het restaurant werd gedwongen de prijs te verhogen naar $1,25. In maart, slechts één maand later, steeg de prijs al door naar $1,50. In januari 2022 moesten de consumenten $1,75 betalen per taco en momenteel is de prijs opnieuw gestegen naar $2. Dit alles betekent dat de prijs in slechts 15 maanden is verdubbeld, wat een enorm verschil is in vergelijking met de algemene inflatie van de VS. Die staat momenteel op 8,3%, wat vergelijkbaar is met Nederland.

In Amerika zijn er veel van zulke restaurants die te kampen hebben met de enorme prijsstijgingen. Prijzen worden tegenwoordig overplakt met handgeschreven stickers met daarop de nieuwe prijzen. Vanwege de snelheid waarmee de prijzen stijgen is het zonde om telkens een nieuwe menukaart te laten drukken.

Een onzekere consument

De snel stijgende prijzen zorgen ervoor dat veel gezinnen hun uitgaven flink moeten korten. Noodzakelijke producten als brood, elektriciteit en verwarming worden dusdanig duur dat het geld niet elders meer besteed kan worden. Hoofdeconoom Keith Wade waarschuwt dat de stijgende grondstofprijzen werken als een belasting op consumptie. Hierdoor zullen de reële inkomens wereldwijd dalen. De levenskostencrisis in Europa lijkt dan ook onvermijdelijk te eindigen in een recessie.

Er zijn steeds meer signalen dat de wereldwijde economie achteruit gaat. De consumptie daalt zowel in Europa als in de VS. Daarnaast kreeg het Nederlandse PostNL het zwaar te verduren op de beurs toen het uitbracht dat het bedrijf sinds oorlog in Oekraïne wekelijks 1 miljoen minder pakketen vervoert. Hét signaal dat de consument zwaar op de rem heeft getrapt.

Beleggen kan eenvoudig, gewoon, zonder gedoe

Wil je beleggen met een mooi rendement maar zonder onnodig grote risico's? Vraag dan de brochure aan van Axento Vermogensbeheer, de beste Vermogensbeheerder van Nederland, en kom met hun tot interessante inzichten!

Een premie voor een hoog dividend

Wanneer er sprake is van hoge inflatie gepaard met een langzame groei of krimp noemt men dat stagflatie. Volgens valutaspecialist Jeffrey Halley zullen de signalen van stagflatie ook niet snel verdwijnen. Voor de centrale banken is het bijna onmogelijk een goede beslissing te maken. Om inflatie in bedwang te kunnen houden zullen de rentes verhoogd moeten worden. Hierdoor dreigen ze wel bij te dragen aan een recessie. Dit alles maakt het geen goede omstandigheden voor het beleggen in aandelen. Volgens experts zouden bedrijven die een sterke en stabiele cashflow hebben, en zelfs in tijden van hoge inflatie in staat zijn hogere dividenden te behalen, een premie moeten krijgen. Deze bedrijven bieden namelijk de beste bescherming tegen de klappen die de inflatie aan het uitdelen is.

Beleggen in veilige havens?

De marktomgeving zou gunstig zijn voor de standaard veilige havens en grondstofbedrijven volgens vermogensbeheerder Mainfirst. Internationaal kan er dan gedacht worden aan Shell , TINC en Glencore, maar als hoofdzaak wordt er toch nadrukkelijk geadviseerd als belegger echt niet in paniek te raken. Beleg je op de beurs? Dan zijn berenmarkten en correcties nou eenmaal een onderdeel hiervan. Elke neergang brengt daarnaast ook weer voordelen met zich mee. Zo is het nu voor jonge beleggers een goed moment om in te stappen.