Meer met beleggen

8,7
276 reviews
Voor elke
type belegger
Ook met een
klein bedrag
De eerste stap
naar rendement

Vermogen opbouwen

Elise van Beek | 12/05/2022 | Advertorial

Hoe kun je financieel onafhankelijk worden?

Eerder was het gemakkelijker om financieel onafhankelijk te worden dan het vandaag de dag is. Door de aantrekkelijke rente destijds groeide het pensioenpotje jaarlijks. Echter zijn de pensioenen gekort en is de rentestand nu rond het nulpunt. Heb je een inmiddels een hoger bedrag opgebouwd? Dan zul je zelfs negatieve rente moeten betalen. Een vermogen opbouwen door middel van sparen is daardoor nauwelijks nog mogelijk.

Financieel onafhankelijk worden is dus zeker moeilijker dan voorheen. Echter is het zeker niet onmogelijk. In dit artikel geven we je 4 overzichtelijke stappen met daarin verschillende tips die je kunt volgen om toch die financiële vrijheid te kunnen bereiken.

Financieel onafhankelijk worden in 4 stappen

De stappen in het stappenplan zijn op zichzelf niet al te lastig. Wanneer je gedisciplineerd het stappenplan volgt, dan zal je vermogen zich vanzelf opbouwen. Je zult uiteindelijk genoeg opbouwen om er een passief inkomen van te kunnen maken. Het plan is bedoeld als richtlijn en zal zorgen voor de nodige focus. Het opbouwen van vermogen is wel een kwestie van tijd en geduld.

Financieel onafhankelijk, wanneer ben je dat?

Wanneer je voldoende geld hebt om zelf te kunnen bepalen wat je doet en wilt dan mag je jezelf financieel onafhankelijk noemen. Je vermogen levert dan voldoende inkomen op zodat je gewoon kunt stoppen met werken zonder in de problemen te komen.

De hoeveelheid geld die je hiervoor nodig hebt is enkel afhankelijk van je levensstandaard. Wanneer je een wat bescheidener uitgavenpatroon hebt, zul je minder vermogen op te hoeven bouwen dan wanneer je grotere bedragen uitgeeft. Ga je bijvoorbeeld vaak op reis? Dan zul je hier rekening mee moeten houden.

Stap 1. Hoeveel vermogen moet ik opbouwen?

Wanneer je financieel onafhankelijk bent, ben je in bezit van voldoende vermogen om je uitgaven, tot aan het einde van je leven, te kunnen bekostigen. Je zult moeten bepalen hoeveel vermogen je hiervoor nodig gaat hebben. Dit doe je door allereerst vast te leggen hoeveel je jaarlijks uitgeeft.

De beste manier om dit te doen is door een overzicht te maken van je jaarlijkse uitgaven. Vul je uitgaven in in Excel en vergelijk dit vervolgens met je bankrekening. Dit voorkomt dat je bepaalde kostenposten vergeet.

Wil je het echt goed doen? Kijk dan tot een paar jaar terug. Zo kunnen kosten die niet jaarlijks voorkomen ook meegenomen worden in het overzicht. Voorbeelden hiervan zijn een nieuwe auto, onderhoud aan je woning, nieuwe apparatuur, etc. Je hoeft hierbij de kosten niet heel gedetailleerd neer te zetten. De prijzen en je behoeftes zullen in de toekomst namelijk kunnen veranderen. Blijf wel realistisch, je kunt beter wat ruimer rekenen dan te krap.

Als laatste controleer je je totale overzicht. Tel je daadwerkelijke uitgaven bij je jaarlijkse inkomen en trek hier je gespaarde bedrag vanaf. Zit er een groot verschil tussen de uitkomst en je geschatte uitgaven? Controleer dan of je echt alle uitgaven hebt mee genomen.

Het nodige vermogen berekenen

Een stelregel is dat je 25 keer je totale jaarlijkse uitgaven moet hebben opgebouwd. Wanneer je jaarlijks €30.000,- uitgeeft, zul je dus €750.000,- op moeten bouwen. Geef je jaarlijks €50.000,- uit? Dan stijgt het bedrag naar €1.250.000,-

Bij de stelregel wordt er wel vanuit gegaan dat je gaat beleggen. Kies je voor een neutraal risico profiel? Dan zal je rendement rond de 5% liggen. Dit rendement is vergelijkbaar met je uitgaven, zo houd je het vermogen in stand.

Hulp van de beste vermogensbeheerder van Nederland?

Ben je klaar om de stap te nemen naar financiële onafhankelijkheid? Juist beleggen is daarbij key. Benieuwd wat de mogelijkheden voor jou zijn? Vraag dan gratis en vrijblijvend de brochure aan en kom tot nieuwe inzichten. 

Stap 2. Hoeveel moet ik beleggen?

Wil je een groot bedrag opbouwen dan kom je er niet onderuit om te beleggen. Vanaf het moment dat je instapt begin je met het behalen van rendement. Het is daarom verstandiger snel met een klein bedrag te starten dan te wachten tot je een groter bedrag hebt opgebouwd.

Je pad naar financiële onafhankelijkheid begint bij je eerste inleg. Daarna is het noodzaak periodiek een bedrag bij te storten. Hierdoor kan het vermogen sneller groeien. Tevens verspreid je hiermee ook je instapmoment. Je voorkomt dat je instapt op het hoogste moment.

Stap 3. Kies je risicoprofiel

Wanneer je gaat beleggen maak je een afweging tussen het rendement dat je kunt behalen en het risico dat je bereid bent daarvoor te nemen. Op je spaarrekening staat je geld bijvoorbeeld zonder veel risico, het rendement dat je ervoor krijgt is dan ook laag. Wil je dus een hoog rendement behalen, dan zul je bereid moeten zijn risico te nemen.

Verlaag je risico door te spreiden

Door je vermogen te verspreiden over verschillende beleggingen dan zul je het risico verlagen. Beleg je in maar één bedrijf, dan ben je compleet afhankelijk van de performance van dat bedrijf. Het is daarom beter je vermogen te verdelen over verschillende regio’s en sectoren.

Stap 4. Creëer een realistisch beleggingsplan

Als laatste is het belangrijk alle stappen samen te voegen tot een realistisch plan. Je weet door stap 1 hoeveel geld je nodig hebt, door stap 2 weet je hoeveel geld je moet gaan beleggen en bij stap 3 heb je bepaald welk risicoprofiel het beste bij je past. Door middel van deze 3 stappen kun je berekenen op welke leeftijd je financieel onafhankelijk zal zijn.

Houdt er wel rekening mee dat het succes van het plan af hangt van hoe realistisch je plan is. Het komt immers aan op de uitvoering in de praktijk die gebaseerd is op jouw plan. Kies voor een realistisch haalbaar rendement en beleg periodiek waarbij je nog steeds voldoende geld overhoud om een leuk leven te kunnen leiden.