Meer met beleggen

8,7
276 reviews
Voor elke
type belegger
Ook met een
klein bedrag
De eerste stap
naar rendement

Inflatie

Elise van Beek | 14/04/2022 | Advertorial

Wat te doen met je vermogen tijdens inflatie?

Veel spaarders en beleggers staan voor grote dilemma’s. Door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, stijgende inflatie en enorm hoge energieprijzen is er veel onzekerheid. Waar kun je het beste met je vermogen naartoe?

Volgens BNR_huiseconoom Han de Jong zijn het voor beleggers uitdagende tijden. Dit omdat we te kampen hebben met een hoge inflatie die nog wel even aan zal houden. Zo veracht Han de Jong nog een stijging van geschat zo’n 2,5% voor de komende tijd. Veel beleggers hebben besloten hun vermogen te verplaatsen van aandelen naar beleggingscategorieën die hebben bewezen meer stabiel te zijn over de afgelopen jaren.

Blijvende materialen

Waar kun je dan aan denken? Volgens velen experts moet je gedurende tijden van hoge inflatie investeren in tastbare materialen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld grondstoffen, goud en ontroerend goed. Wanneer je tussentijds ook graag rendement uitgekeerd wilt hebben, dan is onroerend goed een goede optie. Deze beleggingsvorm heeft altijd een kasstroom wegens de huur die betaald dient worden. Naast de huurinstroom zorgt ook de waardestijging over de jaren voor een stabiel rendement. Let wel op de bezettingsgraad wanneer je ervoor kiest om extern te beleggen. Deze dient zo hoog mogelijk te zijn om een goede instroom aan huur te ontvangen.

Beleggen in vastgoed

Je kunt op veel verschillende manieren beleggen in vastgoed. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen uit een hoop segmenten zoals woningen, kantoren, parkeergarages en supermarkten. Veel vermogende particulieren kozen er afgelopen jaar voor om een tweede woning aan te schaffen. Dit vanwege de huurinkomsten. Deze investering is echter niet voor iedereen weggelegd.

Beleggen in waardevast Nederlands vastgoed

Zowel voor de gevorderde als de startende belegger is dit een goede stap op weg naar meer rendement en het tegengaan van hoge inflatie. 

Vastgoedfondsen als alternatief

Omdat velen beleggers zochten naar stabiliteit steeg de vraag naar vastgoedfondsen drastisch gedurende de afgelopen jaren. Een vastgoedfonds werkt als volgt; je koopt als belegger een aandeel van beheerd vastgoed. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een supermarkt. Wanneer je een aandeel koopt profiteer je, naar ratio van je aangekochte deel, mee van de verhuuropbrengsten én de waardestijging. Deze manier van beleggen maakt het mogelijk voor een grotere groep beleggers te kunnen profiteren van een stabiel rendement. Dit met een relatief lage instapdrempel.

Redenen om te beleggen in een vastgoedfonds:

  1. De instapdrempel: De instapdrempel van een vastgoedfonds is relatief laag. Je hoeft zelf niet direct een heel pand aan te schaffen. Je kunt vrijwel bijna altijd al instappen vanaf ongeveer €10.000,-
  2. Inflatie: Vastgoed is een goede investering tijdens hoge inflatie. Daarnaast heb je altijd een constante instroom van huuropbrengsten.
  3. Kasstroom: Wanneer je een aandeel hebt in een een van de vastgoedprojecten van een vastgoedfonds ontvang je ieder kwartaal een deel van de inkomsten, afkomstig uit de verhuur van het project. Daarbovenop komt nog de eventuele waardestijging.
  4. Geen invloed van de beurs. De hevige stijgingen dalingen, die wel bekend zijn op de beurs, hebben geen invloed op vastgoed. Dit blijft normaalgesproken altijd stabiel.