Meer met beleggen

8,7
276 reviews
Voor elke
type belegger
Ook met een
klein bedrag
De eerste stap
naar rendement

De risico's van beleggen

Mede mogelijk gemaakt door:
Elise van Beek | 08/09/2021

Waarom je vroeg moet beginnen met beleggen

 

Ben jij van mening dat beleggen alleen voor oudere mensen is? Denk je dat je te jong bent om te starten met beleggen? Of ben je wel van plan om te gaan starten maar stel je dit het liefst nog even uit? Er zijn juist veel redenen waarom je wél moet beginnen met beleggen wanneer je jong bent! Wij vertellen je waarom.

Rendement behalen

Rendement-op-rendement, oftewel samengestelde interest of compound interest. Dit is een haast mythisch fenomeen in de beleggingswereld. Hoe meer tijd jouw geld krijgt om te kunnen groeien, hoe hoger je uiteindelijke vermogen zal gaan worden. Je geld zal namelijk nog sneller groeien wanneer je je winst ieder jaar opnieuw herbelegt. Dit kan doordat je rente ontvangt over het ingelegde bedrag.

Even een klein rekenvoorbeeld. Je belegt aan het begin van ieder jaar €100 en maakt hier 6% rendement op. Aan het eind van het eerste jaar beschik je dan over €106, je hebt een netto winst van €6. Als je deze winst laat staan voor het jaar erop heb je geen winst van €6 maar van €6,36. Het verschil lijkt niet zo groot maar wanneer je dit over langere termijn volhoudt zal je vermogen flink groeien. Het is zelfs zo dat wanneer twee verschillende personen een gelijk totaal bedrag inleggen, waarbij persoon X €200 per maand inlegt voor 10 jaar en persoon Y een inleg heeft van €100 per maand voor 20 jaar, persoon Y een hoger eindbedrag zal behalen. Dit komt door het rendement-op-rendement effect. Wanneer je uit zou gaan van een netto rendement van 4,6% is dit een verschil van meer dan €9000.

Fabel : het is nu niet de tijd om te beleggen

Er kan door de jaren heen een hoop veranderen op de markt. De status van de economie op dit moment zegt eigenlijk niks over hoe deze over vijf jaar gaat zijn of zelfs over tien jaar. Maar wanneer is dan het juiste moment? Dit is afhankelijk van je doelstelling, beleggingstermijn en beleggingshorizon. 

De tijd kunnen nemen voor marktbewegingen

Het is bekend onder beleggers dat er altijd een kans bestaat dat de beurzen wat minder presteren. Het kan dan zo zijn dat je geld minder waard wordt. Dit is voor niemand leuk. Echter, hoe langer je de tijd hebt, hoe groter de kans is dat je weer een positief rendement zult gaan behalen. Wanneer je jong bent begonnen met beleggen zodat je bijvoorbeeld een extra zakcentje hebt voor je pensioen, is het niet direct een ramp als in de tussentijd je investering een keer wat minder waard wordt. Je hebt nog velen jaren de tijd om dit verlies goed te kunnen maken.

Voor je start met beleggen

Het belangrijk dat je bepaalt welke onzekerheden er met de belegging gepaard gaan en of deze voor jou acceptabel zijn. Twijfel je? Vraag dan altijd om advies. 

Budgetteren

Nog niet begonnen met beleggen omdat je simpelweg niet genoeg geld overhoudt? Een manier om dit toch te kunnen doen is budgetteren. Wanneer je dit doet breng je je inkomsten in kaart en creëer je overzicht. Begin je hier op jonge leeftijd mee dan zal dit snel gewenning geven. Het is belangrijk dat je jezelf structuur aan brengt wanneer het aankomt op geld. Wanneer je standaard een klein bedrag opzij zet kun je hier de rest van je leven zonder enige moeite mee verder gaan.

Over ons

In tijden waar sparen nauwelijks tot geen rendement oplevert, neemt de vraag naar informatie over de verschillende vormen van beleggen drastisch toe. Bij Meermetbeleggen kunnen we ons voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer kan zien. Wij hebben daarom een selectie gemaakt van verschillende type beleggingsproducten die kunnen dienen als een alternatief om meer uit je vermogen te halen. Vraag m.b.v. één simpele klik informatie aan over de producten die jou aanspreken. Zo kan je eenvoudig alle producten zelf vergelijken en de producten kiezen waar jij meer rendement mee wilt behalen.