Meer met beleggen

8,7
276 reviews
Voor elke
type belegger
Ook met een
klein bedrag
De eerste stap
naar rendement

De risico's van beleggen

Mede mogelijk gemaakt door:
Elise van beek | 01/07/2021

Kies voor minder Risico

Wist je dat je vaak zelf kunt kiezen voor het beleggen met minder risico? Er bestaan namelijk profielen die minder risico lopen dan anderen. Verandert bijvoorbeeld je financiële situatie? Dan kun je ook je simpelweg ook gewoon profiel wijzigen, super gemakkelijk! Maar hoe bepaal je nou welk profiel het beste bij je past? Om antwoord te kunnen geven worden vaak vragen gesteld die bepalen hoeveel risico jij wilt en kunt nemen. Denk hierbij aan vragen over: 

  • Je financiële situatie
  • Het gewenste resultaat
  • Je kennis en ervaring met betrekking tot beleggen
  • Het risico dat je bereid bent te lopen

Als het op beleggen aankomt zijn er risico’s die hiermee gepaard gaan. Denk hierbij aan de ontwikkelingen in de algemene economie en een stijgende marktrente. Daarnaast zijn er ook risico’s die aan de resultaten van een bepaald product of beleggingsvorm gekoppeld zijn. Zo kunnen bijvoorbeeld bedrijfsresultaten tegenvallen of kunnen de valutakoersen enorm schommelen.

De Dow Jones

Wist je dat de Dow Jones sinds 1916 minder dan 5% van de handelsdagen op een nieuw beursrecord. Oftewel, gedurende 95% van de tijd staat de meest bekende beursindex niet op een nieuw record. Toch is de Dow Jones sinds 1916 gestegen met meer dan 25,500%.

Alle risico's van laten beleggen

De meeste zullen bij beleggen direct denken aan de risico's die dit met zich mee brengt. Risico's die velen liever uit de weg gaan. Maar klopt dit allemaal wel? In het dagelijks leven komen we in veel situaties die ook risico's met zich mee nemen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld het verkeer of het vliegtuig. We weten dat dit risico's met zich mee brengt maar toch doen we eraan mee. Het belangrijkste is dat je de risico's leert begrijpen en dat je daarna zelf kunt bepalen of je het risico neemt en hoeveel. 

Voor je start met beleggen

Het belangrijk dat je bepaalt welke onzekerheden er met de belegging gepaard gaan en of deze voor jou acceptabel zijn. Twijfel je? Vraag dan altijd om advies. 

Het spreiden van risico's

Wil je minder risico lopen? Dan kun je altijd je geld verspreiden over meerdere beleggingsproducten of beleggingsvormen. Dit wordt ook wel risicospreiding genoemd. Omdat niet al je geld in één specifiek fonds of bedrijf is gestopt zullen de risico’s zich verspreiden, zo is je financiële schade dan vaak beperkter.

Er zijn vormen van beleggen die meer risico’s met zich mee brengen dan andere. Deze risico’s zijn niet altijd voor iedereen even duidelijk. Deze vormen worden vaak als risicovoller gezien:

  • Gestructureerde producten
  • Alternatieve beleggingen
  • Derivaten

Over ons

In tijden waar sparen nauwelijks tot geen rendement oplevert, neemt de vraag naar informatie over de verschillende vormen van beleggen drastisch toe. Bij Meermetbeleggen kunnen we ons voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer kan zien. Wij hebben daarom een selectie gemaakt van verschillende type beleggingsproducten die kunnen dienen als een alternatief om meer uit je vermogen te halen. Vraag m.b.v. één simpele klik informatie aan over de producten die jou aanspreken. Zo kan je eenvoudig alle producten zelf vergelijken en de producten kiezen waar jij meer rendement mee wilt behalen.