Meer met beleggen

8,7
276 reviews
Voor elke
type belegger
Ook met een
klein bedrag
De eerste stap
naar rendement

Geld

Mede mogelijk gemaakt door:
Elise van Beek | 29/03/2022

Slim omgaan met geld

Wanneer je gedurende deze periode van hoge inflatiecijfers geen actie onderneemt, dan zal jouw geld langzaam minder waard worden. Gelukkig zijn er een hoop, niet altijd voor de hand liggende, dingen die je kunt doen om toch nog rendement te kunnen behalen. 

1. Maak gebruik van hypotheekrente

Metend naar de maatstaven van de historisch lage hypotheekrente van het moment, blijkt dat een groot deel van de mensen te hoge maandelijkse hypotheeklasten betaald. Deze besparing kan hoog oplopen wanneer je kijkt naar de aflossingsvrije hypotheek, hier betaal je enkel rente, maar ook bij de annuïteiten hypotheek. Wanneer je een annuïteiten hypotheek hebt afgesloten betaal je een deel aflossing en een deel rente. De besparing kan hier zeker interessant zijn.

Heb je een hypotheek afgesloten tussen het jaar 2004 en 2014 met een looptijd van 20 jaar vast? Dan zal de rente die je op dit moment betaald ergens tussen de 4% en 5% in zitten. Momenteel ligt de rentestand op nog geen 2,5%. Maak je gebruik van deze lage rentes, dan scheelt dit dus direct een hoop in je maandelijkse lasten.

Bij oversluiten komt er wel een boete kijken die je dient te betalen wegens de vervroegde aflossing. Gemiddeld gezien heb je deze boete terug verdient tussen de 5 en 10 jaar, dit weegt dus niet op tegen het grote voordeel dat je kunt pakken met de lage rentestand.

Het onderwerp is vrij zwaar, maar is zeker de moeite waard je in te verdiepen. Let wel op, de rentestand is langzaam aan het stijgende, wacht dus niet te lang. Ben je benieuwd hoeveel jij zou kunnen besparen op jouw maandelijkse hypotheeklasten? Maak dan gebruik van deze gratis bespaarcheck, dan heb je geheel gratis en vrijblijvend binnen één werkdag een antwoord.

2. Veilig vastgoed

Een slimmigheid die velen toepassen tijdens inflatie: investeren in onroerend goed. Dit dient als goede bescherming tegen inflatie omdat de prijzen vaak mee stijgen met de inflatie. Denk bijvoorbeeld aan huurcontracten die gekoppeld zijn aan inflatiecijfers. Zo zie je vaak dat wanneer de inflatiecijfers stijgen, je investeringen in onroerend goed ook mee zullen stijgen en hun waarde dus zullen behouden.

Beleg met zekerheid met als onderpand Nederlandse woningen

Zowel voor de gevorderde als de startende belegger is dit een goede stap op weg naar meer rendement.

3. Renderende aandelen en fondsen

Ben je bereid meer risico te nemen om rendement te behalen? Dan kun je er ook voor kiezen te investeren in aandelen. Ook aandelen hebben bewezen een goed alternatief te zijn gedurende periodes met een hoog inflatiecijfer. Een hogere inflatie zorgt vaak voor een hogere winst en dus ook een hoger dividend. Let echter wel op: aandelenkoersen kunnen snel veel veranderen, zowel positief als negatief. Dit geldt ook voor bedrijven die voldoen aan alle kwaliteitseisen.

Je kunt er ook voor kiezen te investeren in een gemengd fonds. Deze spreiden je beleggingen over obligaties, aandelen, vastgoed en grondstoffen. Kies je dus voor een gemengd fonds, dan kies je voor het spreiden van je risico. Hierbij dien je wel op te letten, een fonds die benoemd “defensief” te zijn, belegt voor een groot deel in obligaties. Obligaties zijn over het algemeen heel gevoelig voor een stijgende inflatie. Zo zie je vaak bij fondsen die voor ongeveer 50% in aandelen beleggen een gemiddeld rendement van 4% per jaar. Echter vielen ook de fondsen terug met de ingang van de coronacrisis, en wel met 20%. Het is dus ook hier belangrijk een beleggingsplan te hebben voor op lange termijn.

4. Rendement behalen met verduurzamen

Over het algemeen zijn verduurzamende maatregelen relatief kleine investeringen die een hoop rendement op leveren. De stijgende inflatie en energierekening in combinatie met het nauwelijks kunnen behalen van rendement op de bank zorgen ervoor dat naast beleggen, verduurzamen een populaire optie voor velen is geworden. Zo kun je met dak- en vloerisolatie een gelijkwaardig rendement behalen als 8% rente op je spaargeld. Bij spouwmuurisolatie is dit rendement zelfs nog hoger. Met 12% is dit dan ook de meest renderende verduurzamende maatregel. Dit maakt ook het verduurzamen van je woning tot een interessante investering wanneer je inflatie tegen wilt gaan en meer uit je spaargeld wilt halen.