Meer met beleggen

8,7
276 reviews
Voor elke
type belegger
Ook met een
klein bedrag
De eerste stap
naar rendement

Zo wapen je je vermogen tegen inflatie

Wanneer je op dit moment vijftigduizend euro in bezit hebt dan kan het zo maar zijn dat dit over 20 jaar nog maar de helft waard is. Maar hoe kan dit eigenlijk? Dit wordt veroorzaakt door inflatie, ook wel geldontwaarding. Met een gemiddelde inflatie van 2,3% per jaar kun je dus van jouw dertigduizend euro in plaats van één, nog maar een halve auto kopen. Je zou dus kunnen zeggen dat inflatie een dief is van je portemonnee.

Zowel positief als negatief

Echter komt inflatie niet alleen negatief in het nieuws. Zo is een kleine hoeveelheid inflatie juist goed voor het milieu. Zo is het bijvoorbeeld een oplossing voor hoge schulden van overheden, huishoudens en bedrijven. Zo worden niet alleen de reële waarde aangetast maar ook die van bestaande schulden. Maar wat betekent dit voor beleggers? Op de financiële markten zie je het vooral terug in oplopende rentes die zich weer uiten in een dalende koers. Maar zorg je ervoor dat je vermogen is gewapend tegen inflatie?

Jouw huidige situatie telt

Hoeveel invloed een stijgende inflatie op jou heeft is afhankelijk van je situatie. Zo kan het voor je vermogenssituatie juist goed zijn maar ook slecht. Als je een vermogen hebt en daarbij weinig schuld dan heeft inflatie een negatief effect. Je kunt dan, gedurende de inflatie zich vordert, steeds minder kopen voor je geld. Heb je per saldo juist geen vermogen maar een schuld? Denk hierbij aan een hoge hypotheekschuld, dan is inflatie juist iets positiefs. De inflatie zorgt ervoor dat de reële waarde van je schuld zal verminderen.

Er zijn verschillende manieren waarmee je je vermogen wapent tegen inflatie. Hieronder vindt je een aantal van onze beste tips.

Beleggen in vastgoed

In het verleden heeft beleggen in vastgoed zich al bewezen een goede tegenstander te zijn van inflatie. De oorzaak hiervan zijn de stijgende vastgoed prijzen wanneer er sprake is van inflatie. Verdiep je van te voren wel goed voordat je begint aan beleggen in vastgoed. Zo kun je altijd een gratis brochure en adviesgesprek aanvragen. 

Beleggen in aandelen

Aandelen worden ook interessanter bij een stijgende inflatie. Dit geldt vooral voor aandelen waarbij een aantrekkelijk dividendrendement gekoppeld is aan gunstige groeiverwachtingen. Zo zijn er bijvoorbeeld een hoop bedrijven die de prijzen verhogen bij een hoge inflatie. Daarnaast kun je ook kiezen voor energiegerelateerde aandelen. Wanneer de inflatie stijgt, neemt vaak de vraag naar energie en grondstoffen toe. Je kunt er ook voor kiezen om te beleggen in een trading fonds. Zij zijn gespecialiseerd in het handelen wanneer de markt zich zowel positief als negatief ontwikkeld. 

Het aanschaffen van edelmetalen

Edelmetalen, zoals goud en zilver, hebben in het verleden bewezen hun waarde beter te behouden dan geld. Let hierbij wel op dat edelmetalen natuurlijk geen rente en dividend uitkeren. De waarde is daarnaast ook nog van veel zaken afhankelijk. Hierbij kun je denken aan de dollarkoers, hier worden de meeste koersen van edelmetalen in uitgedrukt.

Voor je start met beleggen

Het belangrijk dat je bepaalt welke onzekerheden er met de belegging gepaard gaan en of deze voor jou acceptabel zijn. Twijfel je? Vraag dan altijd om advies. 

Over ons

In tijden waar sparen nauwelijks tot geen rendement oplevert, neemt de vraag naar informatie over de verschillende vormen van beleggen drastisch toe. Bij Meermetbeleggen kunnen we ons voorstellen dat je door de bomen het bos niet meer kan zien. Wij hebben daarom een selectie gemaakt van verschillende type beleggingsproducten die kunnen dienen als een alternatief om meer uit je vermogen te halen. Vraag m.b.v. één simpele klik informatie aan over de producten die jou aanspreken. Zo kan je eenvoudig alle producten zelf vergelijken en de producten kiezen waar jij meer rendement mee wilt behalen.