Meer met beleggen

Voor elke
type belegger
Ook met een
klein bedrag
De eerste stap
naar rendement

Vastgoed

Elise van Beek | 19/01/2022 | Advertorial

De voor- en nadelen van beleggen in vastgoed

Er zijn een hoop verschillende soorten vastgoed waarin je kunt beleggen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor winkelpanden of bedrijfsruimtes die verhuurd worden. Elke soort heeft zijn eigen voor en nadelen. Maar, welke zijn dat precies?

Een negatief sentiment

Beginnende vastgoedbeleggers denken vaak bij het woord “vastgoed” aan woningen of zelfs de welbekende huisjesmelkers. Het is ook niet voor niets dat vastgoed een vrij negatief sentiment met zich mee brengt. In de praktijk is het echter anders: zo kun je bijvoorbeeld ook beleggen in bedrijfsruimtes, kantoorpanden, supermarkten, sportscholen, drogisterijen, etc. die verhuurd worden.

Winkelpanden

Wanneer je net bent begonnen met beleggen zul je wellicht niet direct denken aan het investeren in vastgoedfondsen die investeren in winkelpanden. Toch biedt dit soort vastgoed voordelen die voor veel beleggers nog onbekend zijn. Zo is een winkelpand vaak geschikt voor verschillende doeleinden en is de huurder zelf verantwoordelijk voor de inrichting ervan. Dat zijn dus zaken waar je je niet mee bezig hoeft te houden. Het nadeel van winkelpanden is dat je afhankelijk blijft van de economie en ontwikkelingen die zich online plaatsvinden. Wanneer er veel online gewinkeld wordt zal er bijvoorbeeld minder vraag zijn naar winkelruimtes. Zorg dus altijd dat je investeert in een fonds met een hoge bezettingsgraad, dan hoef je niet bang te zijn voor leegstand.

Kantoorpanden

Kantoorpanden zijn voor vele beleggers een populaire optie. Dit omdat er vaak gehuurd wordt voor een langere termijn en de panden zich op een goede locatie bevinden. Ook kunnen kantoorpanden op verschillende manieren ingedeeld worden waardoor het voor meerdere gebruikers als ruimte gebruikt kan worden. Daarnaast kan een kantoor altijd nog omgetoverd worden tot leefruimte. Een nadeel van kantoorpanden is dat ze een relatief hoge investering vereisen. Echter zijn er fondsen waarbij de instapdrempel lager ligt.

Bedrijfspanden

Van bedrijfspanden is het welbekend dat ze een hoop rendement opleveren. Daarnaast hebben bedrijfspanden lage onderhoudskosten in vergelijking met andere soorten vastgoed. Ook kunnen deze panden voor verschillende huurders geschikt gemaakt worden. Een nadeel is ook dat de verhuurbaarheid sterk afhankelijk is van de economie, er moet namelijk wel genoeg animo zijn om het pand te willen huren.